Vodič po kultnih ljubljanskih lokalih, trgovinah in prodajalcih

Nekatere ljubljanske trgovine in lokali ali pa posamezni prodajalci so naravnost legendarni. Pozna jih skorajda vsak prebivalec mesta, pred njihovo prodajalno ali lokalom je pogosto vrsta, dober glas o njih seže v deveto vas. Seznam teh lokalov, trgovin in trgovcev smo naredili delno s pomočjo naše skupine na Facebooku, delno sami. Priznamo – težko ga je bilo narediti in je subjektiven, pristranski, nepopoln. In zagotavljamo vam, da zanj nismo dobili nič plačano. Vsekakor vabljeni, da z njim polemizirate in ga dopolnite.

Branjevka Marjetka

Zeljarica Marjetka na ljubljanski tržnici.

Marjetka Žabjek je ena najbolj priljubljenih branjevk na osrednji ljubljanski tržnici. Prodaja proizvode svoje kmetije, med katerimi je najbolj znano kislo zelje. Kupce zna pritegniti s svojo zgovornostjo, prijaznostjo in nasmehom, pa tudi z zeljem, ki je nekaj posebnega, saj je avtohtone slovenske sorte, imenuje se ljubljansko. Ima tanke, mehke liste, ki so še posebej primerni za pripravo sarme. Vrsta pred njeno stojnico je torej še posebej dolga pozimi, ko je sezona sarm.

Mesnica Marinček

Mesnica Marinček v Ljubljani

Mesarija Marinček na Peričevi ulici za Bežigradom slovi po odličnih mesninah in svežem mesu, še posebej čevapčičih. Gneča pred vrati je največja v toplejših letih časih, ko je veliko piknikov, pa tudi ob petkih in sobotah. Prostor je majhen, a lično urejen, izdelki, ki jih prodajajo, so skrbno zloženi na police. Poleg čevapčičev kupci hvalijo tudi njihovo zorjeno meso, tatarski biftek, hrenovke, pikantne klobase, salame, burgerje ter meso za žar.

Slaščičarna Rašica

Slaščičarna Rašica v Ljubljani.

Slaščičarna Rašica v ljubljanskih Črnučah se je v legendo vpisala s svojimi krofi. So puhasti, mehki, sočni, napolnjeni z marelično marmelado in ne nujno vsi enake oblike. Vrsta pred vrati je predvsem okoli pusta. V slaščičarni ponujajo tudi odlične torte, sladoled in burek.

Slaščičarna Viki

Slaščičarna Viki v Ljubljani.

Slaščičarna Viki v ljubljanskem Trnovem je za mnoge prostor nostalgije, spomin na otroštvo in mladost. V njej se je ohranila ljubljanska slaščičarska tradicija, saj se je prvi lastnik Viktor Stanislav Ocvirk peke učil pri Petričku, temu pa je dodal recepte, ki jih je prinesel iz Nemčije. Slovijo po pitah, še posebej kultna je rabarbarina pita, kolačih, išlerjih, tortah in ostalem.

Pekarna Osem

Pekarna Osem v Ljubljani.

Ko stopiš v Pekarno Osem na Starem trgu, imaš občutek, kot da si stopil v Pekarno Mišmaš. Črn kruh, bel kruh, koruzen kruh, ročno oblikovane štručke in bagete, rogljički, vse hrustljavo in sveže, spečeno iz testa iz droži, brez dodatkov in z veliko ljubezni. V pekarni je slasten vonj, kupcev pa je veliko ne glede na to, da je ta kruh nekoliko dražji od industrijskega.

Olimpija in Nobel

Burek Olimpija v Ljubljani

Nobel burek v Ljubljani.

Gre za večno dilemo, kateri burek je najboljši v mestu. Nekateri Ljubljančani prisegajo na Nobel burek, drugi na Burek Olimpija. Oba veljata že skorajda za ljubljanski instituciji, oba imata slasten burek, Olimpija trikotnega in bolj hrustljavega, Nobel pa zvitega v spiralo in nekoliko bolj mehkega. Oba sta mastna in slastna.

Časopisar Rudi

Časopisar Rudi v Ljubljani.

Prodajalec časopisov Rudi Kovačič je celo v tej izbrani družbi najbrž najbolj znan, res prava legenda, ikona mesta. Prostor pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici, kjer prodaja časopise, razsvetljuje s svojo prijaznostjo, nasmehom in zgovornostjo.

Pizzeria Parma

Pizzeria Parma v Ljubljani.

Pizzeria Parma je bila prva picerija v Ljubljani, morda pa kar v celi Jugoslaviji, v socialistično Ljubljano je prinašala okus po zahodu. Njene pice so še vedno enake kot nekoč, pravi prototip socialistične pice – majhne, z debelim testom, bogato obložene in slastne, le da imajo danes zabavna imena iz naše kulture in zgodovine, in veliko različnih oblog, borovničev sok pa še vedno enako sladek kot nekoč. To je danes prava retro picerija, ki daje občutek, da si vstopil v časovno kapsulo.

Kmetiji Dovč in Avšič

Kmetija Dovč v Ljubljani.

Kmetija Avšič v Ljubljani.

Na obrobju Ljubljane je kar nekaj kmetij, ki prebivalstvo mesta oskrbujejo s svežo zelenjavo in drugimi pridelki. Dve najbolj znani sta kmetiji Avšič in Dovč, ki se nahajata v Savljah. Kmetija Avšič je znana predvsem po ekološki zelenjavi in bučah, Kmetija Dovč pa po sveži zelenjavi, ki jo prodajajo na glavni tržnici v Ljubljani, tržnici Koseze ter v domači prodajalni v Savljah.

Slaščičarna pri vodnjaku

Slaščičarna Pri Vodnjaku v Ljubljani.

Današnja Slaščičarna pri vodnjaku na Starem trgu je ohranila videz nekdanje slaščičarne Gris, ki je slovela po odličnih šamrolah in kremšnitah in za marsikaterega Ljubljančana pomeni spomin na sladke užitke v mladosti. Danes navdušuje s sladoledom, ledenim jabolčnim zavitkom, vročo čokolado … pa tudi s svojim starinskim videzom pročelja.

Fotografije: Denis Simčič

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.