15 najljubših foto točk

Ljubljana je inspirativna fotografska lokacija. Zgodovinske stavbe, sodobna arhitektura, ulična umetnost, Plečnik, socialistična blokovska naselja, barok, art nouveau, skvoti, slikovita rečna nabrežja … vse to in še več se meša na relativno majhni, žepni površini. Denis bo v tej objavi razkril petnajst lokacij, kjer se rad potika in fotografira, ponavadi v jutranjih urah. Ne gre nujno za klasične fotografske lokacije, niti ne nujno za take, ki so najbolj popularne na Instagramu. Gre za osebni izbor, na trenutke malo čudaški, saj je bolj eksploatiranim lokacijam dodal tudi nekaj alternativnih, primernih za ljubitelje urbane fotografije.

Osrednja tržnica

Osrednja tržnica je eden od klasičnih fotografskih motivov, a ni nujno, da se jo lotimo na klasičen način. Plečnikovo arhitekturo lahko lovimo v rečnem odsevu, uokvirjeno s pomladnim cvetjem, lahko se poigravamo z linijami arkad v odsevih luž, lahko se predajamo barvam na stojnicah ali pa v nakupovalnem vrvežu iščemo intimne zgodbe ljudi.

Plečnikova tržnica v Ljubljani.

Moste

Zdijo se oddaljene od centra, siva delavska periferija brez posebnosti, toda vsak malo bolj vztrajen fotograf bo tu našel kopico zanimivih motivov, povezanih z tovarniško in uporniško preteklostjo soseske.

Moste v Ljubljani

Ljubljanica

Vožnja s supom, kanujem ali ladjico je sprehod skozi različne plasti mesta, od ljubkih spokojnih bregov meščanske Ljubljane do delavskih predmestij v eno smer in barjanske divjine v drugo … Ljubljana z rečne gladine je drugačna, tiha, meditativna, oddaljena, ujeta v zelene odseve na gladini. Reka Ljubljanica v Ljubljani.

Plečnik

Fotografiranje Plečnikovih del je vstop v brezčasnost in popolnost, ki jo je po mestu razpredel veliki mojster. To je povsem samosvoj svet, ki se ga je treba najprej malce navaditi, saj običajen jezik tu odpove, komuniciranje namreč poteka z jezikom oblik, barv, materialov, oblik, vzorcev in geometrije. Fotoaparat se seveda v tem svetu odlično počuti, prav tako tudi njegov lastnik. Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana. Jože Plečnik, NUK

Bežigrad

Jutranja potepanja po bežigrajskem odseku Poti spominov in tovarištva so ponavadi brez posebnih fotografskih ambicij, iskanje izgubljenega časa, ki pa spontano naplavlja zanimive trenutke.

Ljubljana Bežigrad, grafiti

Barje

Ljubljansko barje je vedno očarljivo in zanimivo doživetje, še posebej navdihujoče in lepo pa je, ko ga pokrijejo meglice. Takrat se splača povzpeti na kako vzpetino in fotografirati svet, ki je tak kot v kakem fantazijskem filmu.

Ljubljansko barje, Ljubljana

Mestno središče

Center Ljubljane je ljubko priročen, za en pošten sprehod ga je, in teh nekaj kilometrov ponuja celo paleto slikovitih motivov z razglednic. V katerokoli smer greš, se zagotovo najde kaj zanimivega.

Ljubljana, center mesta.

Litostroj

Ulice med proizvodnimi halami niso namenjene turističnim in fotografskim turam, tu ni turističnih znamenitosti, zanimive arhitekture in umetnosti, a včasih se umetnost ustvari sama od sebe. 

Litostroj, Ljubljana

Železniška postaja

Železniške postaje, kjer vlaki prihajajo in odhajajo, ljudje pa vstopajo in izstopajo, čakajo in posedajo, se srečujejo in poslavljajo, so polne fotografskih priložnosti. Pretakanje ustvarja neskončen mozaik drobnih zgodb, ki se jih splača ovekovečiti.

Železniška postaja, Ljubljana.

Metelkova

Če hočete na fotografije ujeti barve energije in ustvarjalnosti, potem priporočamo obisk Metelkove (in bivšega Roga, a tega je sedaj možno fotografirati le od zunaj). Vizualno je to gotovo najbolj eklektičen in odpiljen del Ljubljane. Tudi tisti, ki radi fotografirate žive dogodke, kot so koncerti in drugi umetniški dogodki, boste tu našli veliko priložnosti.

Metelkova mesto, Ljubljana

Prule

Prule okoli Ljubljanice imajo v sebi nekaj mehkega in zasanjanega. Voda, jutranje meglice, ptice in vrbe, ki se ogledujejo v zrcalu reke, ponujajo odlično atmosfero za meditativne fotografije.

Prule, Ljubljana

Stožice

Stožice so betonski otok sredi njiv, ki navdušuje z igro oblik, sploh v kombinaciji z bližnjim naseljem BS 3. Zelo pa odsvetujemo kakršnokoli plezanje po nedokončanih konstrukcijah.

Stožice, Ljubljana

Savsko naselje

Savsko naselje, med ljudmi znano kot Savc, je prostor, kjer med mrežo nižjih blokov stoji pet monolitnih stanovanjskih blokov, nastalih v petdesetih. Morda se komu to naselje zdi hladno in monotono, v resnici pa je prostor z zavidljivo bivanjsko kulturo in zanimivo estetiko, ki jo lahko odkrivamo vedno znova iz različnih zornih kotov.

Savsko naselje, Ljubljana

Savlje in Kleče

To je tisti del mesta, kjer se ti zgodi vas. Z vonjem zemlje in živali v hlevu, s polji in Ljubljančani, ki so Saveljčani. Z malce pozornosti in domišljije opaziš, da se v naselju veliko dogaja. Če pa se lov za motivi ne izide, ti še vedno ostane sproščujoč sprehod v naravi. 

Savlje-Kleče Ljubljana

Glinškova in Bratovševa ploščad

Blokovski naselji na robu mesta sta lahko brezbarvna otroka socializma, lahko pa sta tudi Sreča na vrvici, še posebej ob zori, ko sonce na soseski spusti svojo toplo energijo. Tisto, kar je zanimivo, so živahni mozaiki, v katere se spremenijo visoka pročelja stolnic, če si pozoren na drobne izraze individualnosti na balkonih in oknih.

Glinškova in Bratovševa ploščad, Ljubljana

Fotografije: Denis Simčič

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.