Sedem kotičkov, kjer je jesen v Ljubljani najlepša

Jesenska Ljubljana je razkošna in žareča, pa tudi umirjena in melanholična. Lepe barve jesenskega listja so dopoldne ponavadi potopljene v meglo, potem pa jih presvetli mehka svetloba. Pod nogami škripa listje, ki je bronaste, bakrene, zlate ali kake druge žlahtne barve, nad glavo je modro nebo, po katerem se spreletavajo jate ptic selivk. Drevesa se počasi barvajo v jesenske barve, spektakularnih barv so kar dolgo, saj je jesen v Ljubljani razpeta od sončnega septembra do že precej mračnega novembra. Tudi dogajanje je pestro, v tem času denimo potekata kulinarični prireditvi November Goument Ljubljana in Teden restavracij, ulovite lahko tudi Odprto kuhno, tekači se lahko preizkusijo na Ljubljanskem maratonu. Izbrali smo nekaj lokacij, kjer je po našem mnenju jesen v Ljubljani najlepša.

Ob LjubljaniciLjubljanica, Ljubljana, jesen

Sprehod ob Ljubljanici je lep ob katerikoli uri, tako zjutraj, ko je megleno jutro ob reki malce mistično, kot sredi sončnega popoldneva, ko se razkrivajo klasične lepote zlate jeseni, kot zvečer, ko veje ob reki občutek melanholije.

Ljubljana, Ljubljanica, jesen

Rečne sprehajalne poti so ponavadi obljudene, tudi lokali so polni ljudi. Sprehodi so jeseni še bolj prijetni kot poleti ali pozimi, saj so tudi temperature bolj prijetne.

Ljubljana, Ljubljanica, megla

Kot rečeno, se  je oktobra že mogoče naužiti ljubljanske megle. Ponavadi vztraja do desete ali enajste ure, sledi pa čudovit sončen dan. Če seveda ne pada dež.

Ljubljana, Ljubljanica, megla

Vsekakor priporočamo sprehod do Grubarjevega prekopa, kjer nas čaka ta fotogenični most.

Ljubljana, Ljubljanica

Na tržniciLjubljana, tržnica

Jesenska tržnica je seveda doživetje zase. Stojnice se šibijo pod težo poznih plodov, kljub hladnemu zraku je občutek topel in domač.

Ljubljana, tržnica

Tržnice pa so polne tudi jesenskega cvetja. Kot nekakšna pisana preproga se razprostrira po tleh in čaka, da ga nekdo kupi in ponese na grob svojcev.

Ljubljana, tržnica

In seveda zelene lesene hišice, kjer prodajajo kostanj. Iz njih veje najbolj omamni vonj jeseni, ki je seveda vonj pečenega kostanja.

V TivolijuTivoli, Ljubljana, jesen

Jesenski Tivoli ponuja sproščujoč in miren sprehod v inspirativni kulisi narave. Nekatera drevesa izgledajo kot princeske, ki so iz sebe odvrgle svojo najbolj razkošno obleko.

Na ŽalahŽale, Ljubljana, jesen

 

Na Žalah dobi minevanje in poslavljanje, ki ga doživljamo v naravi, simbolno vzporednico. Lepota predvsem Plečnikovih Žal, ovita v žareče rumeno listje, je nekaj, kar ne smete zamuditi.

Na Ljubljanskem graduLjubljana, Ljubljanski grad

Na Ljubljanskem gradu si lahko vso lepoto jesenske Ljubljane ogledamo še od zgoraj, hkrati pa se lahko po čudovitem kostanjevem drevoredu sprehodimo do Plečnikovih šanc.

Po Poti spominov in tovarištvaLjubljana, Pot spominov in tovarištva

Ta zeleni objem mesta je posajen z različnimi drevesi, menda jih je 7400 skoraj petdesetih vrst, ki spreminjajo barvo vsako po svoje in v svojem ritmu. Če se vam ljubi prehoditi vso 32,5 kilometrov dolgo pot, se torej lahko do obisti naužijete prelepih barv jesenskega drevja.

Na MetelkoviLjubljana, Metelkova

Metelkova je vedno barvita in eklektična, jeseni, ko se pisani grafiti stopijo z živimi barvami dreves, pa se spremeni v pravi barvni ognjemet.

Fotografije: Denis Simčič

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.