Ljubljanske speče lepotice

Bazen Vevče, Ljubljana
Bazen v Vevčah že nekaj časa propada.
Fotografija: Denis Simčič

Vsako, še tako urejeno mesto premore opuščene zgradbe ali cela območja, ki jih je povozil čas. Spremenile so se v zbirališča umetnikov, brezdomcev, hiše strahov, prostore, ki burijo domišljijo. Njihova usoda je različna: nekatere stavbe neizogibno propadajo naprej, nekatere bodo prenovili in jim dali novo namembnost, nekatere porušili. Poiskali smo nekaj spečih lepotic v Ljubljani in jih fotografirali. Malo v opomin, malo za spomin. Predvsem pa zato, ker so zelo fotogenične. Ogled teh stavb priporočamo samo na fotografijah ali pa od daleč.

Vojašnica na Roški

Vojavnica na Roški v Ljubljani.
Vojašnica na Roški.
Fotografija: Denis Simčič

Sprehod po zemljevidu škrbin v Ljubljani začenjamo v vojašnici na Roški. V mogočni stavbi, ki nas v mislih popelje v avstroogrske čase, ko je bila zgrajena, zevajo okna z razbitimi šipami, z nekoč živo rumene fasade pa se lušči omet. V spominu pa nas stavba popelje tudi v junaške čase slovenske zgodovine, ko je leta 1988 tu potekal vojaški sodni proces proti četverici, pred vojašnico pa demonstracije v bran človekovih pravic. Del bivše vojašnice sedaj zasedajo razne službe s področja kulture, del pa je še vedno prazen.

Hotel Bellevue

Hotel Bellevue, Ljubljana
Hotel Bellevue.
Fotografija: Denis Simčič

Do hotela Bellevue, ki stoji nad halo Tivoli, vodi pot mimo Stare cerkve v Šiški. Obiskovalca pričaka objekt, ki ga je že skorajda preraslo grmovje, in če ga bodo še nekaj let pustili propadati, ga bo pogoltnil gozd. Od nekdanjega blišča torej ni ostalo nič. Hotel v secesijskem slogu je nastal na začetku 20. stoletja, po vojni pa je bil nacionaliziran in po osamosvojitvi Slovenije vrnjen lastnikom, nato je še večkrat menjal lastnike. Sedaj namerava lastnik stavbo porušiti in po identičnih načrtih zgraditi nov luksuzni hotel, a za zdaj ni videti, da bi se kaj premikalo naprej.

Rog

Tovarna Rog, Ljubljana.
Stavba Tovarne Rog.
Fotografija: Denis Simčič

Stavbe nekdanje Tovarne Rog ob bregu Ljubljanice v samem centru mesta so zadnja leta gostila skvot, ki je dvigal precej prahu. Turistom je bil verjetno ta barvit in umetniški prostor všeč., mestni oblasti pa iz različnih razlogov ne. Odločila se je, da bo prostore izpraznila in letos je začela z rušenjem. Na tem območju namerava vzpostaviti Center Rog.

Plečnikov stadion

Plečnikov stadion v Ljubljani.
Plečnikov stadion.
Fotografija: Denis Simčič

Stadion je ena od mojstrovin arhitekta Jožeta Plečnika in zdi se prav neverjetno, da ga je doletela usoda počasnega propadanja. Plečnikovo stebrišče še trdno stoji, stadion obdaja zaščitna ograja, vsepovsod so grafiti, pogled skozi špranje v vratih pa razkriva prostor, ki ga prerašča trava. Stadion je žrtev nasprotovanj med lastnikom, ki namerava tu zgraditi obsežen športno-poslovni kompleks, in tistimi, ki menijo, da je potrebno Plečnikovo dediščino ohraniti v izvirni obliki.

Stavba tovarne Litostroj

Tovarna Litostroj, Ljubljana.
Stavba tovarne Litostroj.
Fotografija: Denis Simčič

Litostrojski kompleks se nahaja v Šiški. Po zaprtju tovarne je ostalo praznih okoli 10 tisoč kvadratnih metrov prostorov. Hale večinoma žalostno propadajo, okolica se spreminja v odlagališče odpadkov, v eni od industrijskih dvoran so že pripravili kulturne dogodke, govora je tudi o revitalizaciji stavb.

Stavba tovarne Saturnus

Tovarna Saturnus Ljubljana.
Stavba tovarne Saturnus.
Fotografija: Denis Simčič

Prostore nekdanje upravne stavbe tovarne Saturnus v Mostah ob železnici se je nekaj časa omenjalo kot lokacijo, ki naj bi jo zasedli skvoterji, ki so jih pregnali iz Roga. A za zdaj kaže, da bodo ostali prazni. Razbite šipe na oknih, nekaj grafitov in odpadkov, parkirišče, poraslo s travo … Prostor, kjer je bila nekoč tovarna pločevine za embalažo in je bilo zaposlenih tudi do 1800 delavcev, je zapuščeno in prazno.

Cukrarna

Cukrarna, Ljubljana
Del Cukrarne, ki še ni prenovljen.
Fotografija: Denis Simčič

Stavba Cukrarne na Poljanskem nasipu je bila dolgo glavna hiša strahov v Ljubljani, sedaj pa že sije v novi podobi. V njej bo od septembra naprej umetnostno središče z galerijami, klubom, barom, knjigarno in drugimi prostori. Še vedno pa na obnovo čaka stavba na drugi strani Fabianijevega mostu, Palača Cukrarna. Še vedno si je torej mogoče v originalni obliki ogledati (seveda samo od zunaj), kje so živeli in umirali slovenski modernisti.

Arena Stožice

Arena Stožice v Ljubljani, nedokončan trgovski kompleks.
Nedokončan trgovski del Arene Stožice.
Fotografija: Denis Simčič

Enajst let je, odkar so odprli nov stadion in večnamensko športno dvorano v Stožicah. Trgovski del projekta je ostal nedokončan, na prizorišču zevajo luknje in betonska konstrukcija. Tu naj bi poleg trgovskega središča zgradili tudi hotel, a se za zdaj ne dogaja nič.

Kopališče Vevče

Kopališče Vevče, Ljubljana.
Kopališče Vevče.
Fotografija: Denis Simčič

Kopališče Vevče ponuja impresivno podobo zapuščenega objekta. Prazen bazen, kjer je vse do leta 2007 vrvelo od ljudi, počasi razpada, vedno bolj ga prekriva umazanija. Mesta občina, ki je lastnik, namerava tu vzpostaviti večnamenski športni kompleks, prenovili bodo tudi kopališče.

 

Stara rižarna

Stara rižarna, Ljubljana
Stara rižarna.
Fotografija: Denis Simčič

V križišču Topniške in Linhartove že vrsto let sameva Stara rižarna. Lastnik je že pred leti tu želel zgraditi podzemno garažo, a tega mestni načrt ne dovoljuje. Velika zgradba z rumeno fasado tako že desetletja propada.

 

 Železničarski muzej

Železničarski muzej, Ljubljana
Železničarski muzej. Fotografija: Denis Simčič

Na Parmovi ulici v slikovitih starih industrijskih objektih se nahaja Železniški muzej. Nekaj objektov niso obnovili, zato počasi propadajo, pred njimi stojijo stare lokomotive in vagoni, ki jih je doletela enaka usoda.

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.