Je Ljubljana liberalno, tolerantno in odprto mesto?

Mavrica v Ljubljani.
Fotografija: Denis Simčič

Vprašanje je preprosto, odgovor pa ne.

Platforma za selitve Movehub je Ljubljano v letu 2021 uvrstil na deveto mesto na lestvici najbolj liberalnih mest na svetu. Upoštevali so poročilo Svetovnega ekonomskega foruma o enakosti med spoloma, indeks okoljskega varstva in indeks družbenega napredka, pa tudi versko toleranco in toleranco do LGBTIQ+. Ti kazalci kažejo, da je naše mesto liberalno, tolerantno in odprto. Poleg tega Ljubljana po osamosvojitvi še ni imela župana, ki bi izhajal ali imel podporo desno orientirane politične stranke ali liste, tudi v mestnem svetu ima levica vedno večino. Ljubljana se redno izreka za levo v državi, kjer oblast enkrat prevzame leva, drugič desna, tretjič pa pisana koalicija. Tudi na referendumih o pravicah istospolnih parov je prestolnica glasovala drugače kot ostanek Slovenije.

In kako se kaže liberalnost, odprtost Ljubljane?

Lezbično in gejevsko gibanje ima v Ljubljani že štiridesetletno zgodovino, parada ponosa se v mestu odvija enaindvajset let, Mestna občina Ljubljana podeljuje certifikata LGBT prijazno, obstaja nekaj lokalov, namenjenih skupnosti LGBTIQ+. So pa pripadniki te skupnosti v Ljubljani doživeli več napadov, recimo napad na britanske turiste in na Open Cafe leta 2011.

Kar zadeva enakopravnost spolov, smo v Sloveniji nekje v evropskem povprečju, podatkov posebej za Ljubljano pa ni. Evropski inštitut za enakopravnost spolov EIGE je lani objavil raziskavo o enakopravnosti spolov znotraj EU, v kateri se je Slovenija med vsemi članicami uvrstila na 11. mesto ter se s tem v povprečje EU.

Kako je z nacionalno in rasno diskriminacijo v Ljubljani, ni natančejši poročil, zagotovo pa je prisotna.

Še najbolje nam gre pri ekoloških vprašanjih. Leta 2016 je bila Ljubljana Zelena prestolnica Evrope. Mestne avtobuse poganja metan, veliko je zelenih površin, v centru ni prometa, imamo najvišjo stopnjo ločevanja odpadkov v Evropski uniji, ulice Ljubljane so čiste, saj po njih nenehno paradirajo smetarji.

Smo pa najbrž še daleč od odprtosti in liberalnosti kakega Berlina ali Amsterdama. V Amsterdamu oziroma na Nizozemskem so denimo dovoljene istospolne poroke, imajo rdečo četrt in v lokalih kadijo marihuano.

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.