Ljubljana v cvetju

Ljubljana spomladi. Župančičeva jama
Župančičeva jama. Fotografija: Denis Simčič

Po dolgi in ponavadi precej turobni zimi se bela Ljubljana v marcu in aprilu spremeni v cvetočo Ljubljano, terase se, če v mestu ravno ne razsaja kaka epidemija, napolnijo z domačini in turisti, ki martinčkajo na soncu, s Pogačarjevega trga pa se širijo omamne vonjave Odprte kuhne.

Ljubljana in spring. Plečnikova tržnica
Plečnikova tržnica Fotografija: Denis Simčič

Pomlad je gotovo eden najlepših letnih časov mestu, fotografi bodo zagotovo ujeli kak barvit prizor mestnih znamenitosti, ujetih v cvetje, ali odseve v lužah po aprilskih nevihtah. Po treh ali štirih zimskih mesecih, ko je nebo nad mestom pokrito s sivimi oblaki, stavbe pa so potunkane v gosto meglo, spomladi v mestu končno sije sonce in vzdušje je ponavadi krasno.

Ljubljana in spring. Botanični vrt
Botanični vrt.

Prve pomladanske cvetice, zvončki in teloh, se v Ljubljani pojavijo že konec januarja ali v začetku februarja. Priporočamo obisk Botaničnega vrta, kjer vas bodo pričakala polja žafrana in zvončkov. Še en morda malo manj znan, a podobno cvetoč kotiček, so polja v okolici naselja Savlje-Kleče.

Ljubljana in spring. Breg Ljubljanice
Ob strugi Ljubljanice.

V tem času zacvetijo in ozelenijo drevesa ob strugi Ljubljanice in soustvarjajo prelepo atmosfero, zato se splača narediti nekaj kilometrov ob vodi. Pri Biotehniški fakulteti cvetijo japonske češnje, eno najbolj lepih cvetočih dreves. Najlepša cvetoča ulica v Ljubljani pa je najbrž Aljaževa v Šiški.

Ljubljana in spring. Aljaževa ulica
Aljaževa ulica

Prečudovit je tudi nasad japonskih češenj zraven Biotehniške fakultete. Kraja se je navzelo ime ljubljanska sakura, ponuja pa belo pomladansko kuliso, pod katero je prijetno počivati.

Ljubljana in spring. Ljubljana spomladi. Japonske češnje pri Biotehniški fakulteti.
Japonske češnje v bližini Biotehniške fakultete.

Polni brstečega zelenja in cvetja so vsi mestni parki. Ljubljančani imajo radi pomlad in jo ponavadi preživijo zunaj – pohajkujejo po mestu, posedajo po parkih, piknijujejo kje v okolici mesta ali pa nabirajo kondicijo na kaki od vzpetin v okolici mesta. Za tiste, ki radi pohajkujete izven mesta, priporočamo pohod po Ljubljanskem barju, kjer boste zagotovo naleteli na avtohtonega barjanskega lepotca, močvirski tulipan.

Ljubljana in spring. Močvirski tulipan
Močvirski tulipan.
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.