Potep po Ljubljani skozi deset vrat

Lepa vrata v Ljubljani, Metelkova
Fotografija: Denis Simčič

Sartrova Zaprta vrata, Gidova Ozka vrata, Dylanova nebeška, zlata vrata. Odprta so komunikacija, dogovor, prehod, zaprta so meja, ki ustavi naš korak, ki zapre naš dostop do intimnega sveta drugih ljudi. Precej vrat v Ljubljani je dolgočasnih, industrijsko izdelanih, neupadljivega dizajna in barv, ki se ujemajo s fasado hiše. Nekatera predvsem v centru in starem delu mesta pa so prave umetnine. Večinoma stavijo na premišljeno oblikovanje. So težka, klasična in elegantna, bogato dekorirana predvsem s kamnom in kovino, nekatera stavijo tudi na vzorce in barve.

Odkar obstaja družbeno omrežje Instagram, so vrata dosegla skorajda zvezdniški status. Obstaja skupnost oboževalcev vrat, ki objavljajo svoje fotografije pod hashtagom #doortraits, obstajajo profili z veliko sledilci, kjer objavljajo samo vrata. Pozabite torej na selfije, trend, ki obseda družbena omrežja, so “doortraits” oziroma “door portraits”. Svoje je prineslo tudi zaprtje med epidemijo koronavirusa – ljudje so ostajali doma, zato je bilo fotografiranje vrat teh domov skupaj z lastniki nekakšen selfie korona dobe.

Priporočamo vam nekaj Instagram profilov, kjer si lahko ogledate lepoto vrat širom sveta. @doorsofitaly, @ihaveathingforwalls, @doortraits, @doors_of_england, @100doors.escape, @doors­_outdoor, @prettydoorsofbritain, @maltadoors, @thedoorproject, @thedoorsofdublin, @knockinondoors. Ljubljana tovrstnega profila še nima, zato čakamo na entuziasta, ki ga bo odprl.

Ponujamo pa vam tudi nekaj vhodnih vrat, ki so ujele Denisov pogled med njegovimi sprehodi po mestu. Nastalo je nekaj lepih #doortraits. Če z vrati še niste obsedeni, verjamemo, da boste to kmalu postali.

Narodna in univerzitetna knjižnica

Lepa vrata v Ljubljani, NUK
Fotografija: Denis Simčič

Plečnikova umetnina ima tudi številne lepo oblikovane detajle. Nekatere najdemo tudi na vratih, denimo kljuko v obliki konjičkov, ki ponazarjata Pegaza, mitološkega krilatega konja. Iz vhodne veže vodijo vrata na osrednje, znamenito in mogočno črno stopnišče z 32 stebri iz podpeškega marmorja, ki se vrstijo do velike čitalnice.

Pokrita tržnica

Lepa vrata v Ljubljani, Tržnica
Fotografija: Denis Simčič

V vsakem mestu je tržnica srce mesta in v Ljubljani ni nič drugače. Plečnikova tržnica navdušuje s svojo eleganco, v stavbi pokrite tržnice v pritličju Semeniške palače pa oko pritegne zanimiv vhod z lepo oblikovanim napisom.

Cerkev sv. Jožefa

Lepa vrata v Ljubljani, cerkev svetega jožefa
Fotografija: Denis Simčič

Zvonik cerkve svetega Jožefa na Poljanah je malce poseben. Iz kvadrata pri tleh se stopničasto razčleni v koničasti vrh v obliki ožemalnika limon. Z 69. metri je le meter nižji od ljubljanskega nebotičnika in najvišja cerkev v Sloveniji. Kot se za cerkev spodobi, ima svojevrsten vhod. Polkrožni oboki se nad gosto posejanimi stebri nizajo v globino, kot da ji ni konca. Vrata so na videz nedosegljivo daleč, a njihova kljuka je na dosegu roke.

Pogačnikova hiša

Pogačnikova hiša, lepa vrata v Ljubljani
Fotografija: Denis Simčič

Cigaletova ulica, gosto posejana s secesijskimi pročelji, se na južnem koncu razširi v Miklošičev park. Kjer prečka Tavčarjevo se z okroglim vogalnim stolpičem postavlja bela Čudnova hiša, zraven pa stoji Pogačnikova hiša. Na njenem pročelju nad vhodnimi vrati s široko razprtimi rokami dobrodošlico izraža reliefna plastika ženske figure posute s secesijskim okrasjem.

Hiša na Dalmatinovi 3

Regalijeva hiša, lepa vrata v Ljubljani
Fotografija: Denis Simčič

Denisova najljubša vrata v Ljubljani. V visoko obokanem okvirju z zadržanim geometrijskim okrasjem jim dajejo sijoč značaj žive barve zelenomodrih in rumenih odtenkov.

Poštna hranilnica

Poštna hranilnica, lepa vrata v Ljubljani
Fotografija: Denis Simčič

Vrata na Cankarjevi 18 zaznamuje ogromna rozeta, ki kot kiklopsko oko zamreženo z lično rešetko bdi nad vhodom v palačo, poleg pa stojita dve figuri varčevanja kiparja Ivana Jurkoviča.

 

Nebotičnik

Nebotičnik, lepa vrata v Ljubljani
Fotografija: Denis Simčič

Vhod na Štefanovi 3. Zadržano elegantna, skoraj stroga, a svetlo vedra, visoka vrata, kakor se za Nebotičnik spodobi.

Slovenska kinoteka

Kinoteka, lepa vrata v Ljubljani
Fotografija: Denis Simčič

Slovenska kinoteka domuje v stavbi nekdanje Delavske zbornice arhitekta Vladimirja Šubica. Vhod krasita kipa, nad vrati pa je domisleno oblikovan napis.

Slovenski parlament

parlament, lepa vrata v Ljubljani
Fotografija: Denis Simčič

V slovenski parlament vodijo štiri hrastova vrata, ki jih obkrožajo pilastri, na katerih so plastike Karla Putriha in Zdenka Kalina. Navdušujejo z eleganco, simetrijami, predvsem pa z motivi vsakdanjega življenja, ki jih prikazujejo plastike.

Metelkova

Metelkova, lepa vrata v Ljubljani
Fotografija: Denis Simčič

Metelkova je klasičen primer “street arta”, eklektična mešanica vsega s sproščenim in barvitim likovnim izrazom, ki izžareva veselje do življenja in svobodo duha.

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.