Ljubljana na družbenih omrežjih

Vidnost na družbenih omrežjih je pomembna za vsako mesto, saj oblikuje njegovo blagovno znamko, privlači turiste in investitorje ter s tem dviguje ekonomski potencial mesta, lokalnemu prebivalstvu pa omogoča izmenjavo mnenj o temah, ki so pomembne za skupnost. Naredili smo pregled najbolj atraktivnih ali zanimivih profilov in strani na temo Ljubljane na družbenih omrežjih.

Visit Ljubljana

Visit Ljubljana je uradni Instagram profil mestne turistične organizacije Turizem Ljubljana. Vsebino ustvarjajo tako, da delijo fotografije uporabnikov Instagrama. Profil vsebuje veliko lepih in zanimivih fotografij mestnega ambienta, okolice in ljudi. Opozarjajo tudi na razne dogodke, akcije, turistčne ture, kulturne zanimivosti in podobno. Profil je primarno namenjen turistom, zagotovo pa mu sledi tudi veliko Ljubljančanov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Ljubljana (@visitljubljana)

People of Ljubljana

To je naš profil. Namenjen je deljenju fotografij, ki so jih ustvarili uporabniki Instagrama. Izbiramo jih zelo skrbno, najpomembnejši kriterij pri izboru pa je, da gre za dobro fotografijo. Trudimo pa se biti skupnost ljudi, ki imajo radi Ljubljano, zato smo v imenu ohranili “people”, čeprav se je kasnejši razvoj profila nekoliko oddaljil od prvotne zamisli, da bi predstavljali ljudi, ki živijo v Ljubljani. Skupnost gradimo tudi v skupina Ljubljana, ki jo imamo na Facebooku. Poskušamo biti zanimivi tako za domačine kot za turiste in druge obiskovalce mesta.

Stare fotografije in razglednice Ljubljane

Na tej Facebook strani objavljajo stare fotografije in razglednice mesta Ljubljana. Profil ponuja zanimiv vpogled v preteklost, lepo je razvidno, kako se je mesto in življenje v njem skozi čas spreminjalo. Med objavami boste našli mnoge stavbe, ki jih danes ni več ali pa so spremenile podobo, fotografije zanimivih dogodkov in podobnega. Med Ljubljančani je ta nostalgijo zbujajoč profil precej priljubljen.

Alternative Ljubljana

Alternative Ljubljana ponuja turistom razne ture, skozi katere lahko spoznajo drugačno Ljubljano. Na voljo so denimo ture po LGBT Ljubljani, ljubljanskih grafitih, ulični umetnosti, uporniški Ljubljani, ture s kolesi in podobno. Ponujajo tudi informacije o dogodkih, festivalih, koncertih. Skozi njihovo delovanje ter profile na družbenih omrežjih lahko spoznavamo sodobno, urbano, barvito Ljubljano, tako, ki je ni na razglednicah.

Ljubljana in your Pocket

Ljubljana in your Pocket je še en profil (tako na Instagramu kot na Facebooku), namenjen turistom, povezan pa je s spletno stranjo, ki ponuja vodiče po mestu in raznovrstne informacije o dogajanju v Ljubljani.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ljubljanainyourpocket

Gourmet Ljubljana

Profil, ki ga vodi @visitljubljana, objavlja informacije o ljubljanski foodie sceni, o ponudbi raznih lokalov, o kulinaričnih festivalih, ljubljanskih chefih in podobnem. Izdajajo tudi publikacije, izvajajo natečaje. Ob njihovem profilu na Instagramu se vam bodo zagotovo začele cediti sline.

Mestna občina Ljubljana

Instagram in Facebook profila s tem imenom sta namenjena predvsem prebivalcem mesta, saj v besedi in sliki prinašata koristne informacije o javnih zadevah v mestu – o vrtičkarstvu, novogradenjah, prenovah cest, preureditvah šol in igrišč, saditvah novih dreves, božičnih okrasitvah, pitnikih, pasjih parkih, športnih površinah, zavetiščih za živali itd.

In Ljubljana we don’t say

@inljubljanawedontsay

Gre za zabaven profil na Instagramu, ki raziskuje ljubljansko govorico, še posebej fraze, ki jih mnogi uporabljamo vsak dan, pa se jih sploh ne zavedamo. Nastal je po tujih zgledih, take profile imajo mnoge države, regije in mesta.

Ljubljanska kolesarska mreža

Ljubljanska kolesarska mreža je organizacija, ki spodbuja rabo kolesa kot mestnega prevoznega sredstva. Prizadevajo si za ureditev kolesarskih prog in parkirišč ter za ostalo kolesarsko infrastrukturo, organizirajo tudi razne dogodke. Na Facebook profilu ponujajo koristne informacije za vse kolesarske navdušence, ki jih v Ljubljani ni malo.

Posamezni fotografi

Ljubljana ima tudi kar nekaj zanimivih fotografov, ki imajo profile na družbenih omrežjih. Med zanimivejše sodijo @gregor.pavlin, @denissimcic, @matejajpotocnik, @jelkahribar, @gasperlesnik, @kuhargregor, @zokus_gf, @gregor.raicevic, @andrejtarfila, @rafael_kos in številni drugi. Zanimiv je denimo tudi profil @brutalj_, ki se oredotoča na prikaz brutalistične arhitekture v Ljubljani.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Denis Simčič (@denissimcic)

 

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.