9 kandidatk za najlepšo ljubljansko ulico

V Ljubljani imamo zanimive muzeje in galerije, veliko odličnih restavracij in lokalov, takih in drugačnih trgovin, znamenitosti, toda največ lepote mesta se skriva v njegovih ulicah. Izbrali smo devet ulic, ki se po našem mnenju lahko potegujejo za laskavi naslov Najlepša ljubljanska ulica, izbor desete pa prepuščamo vam.

Križevniška
Križevniška ulica v Ljubljani

Križevniška ulica je drobna uličica v starem mestnem jedru, ki izstopa s posebnim konceptom. Nekateri ji pravijo »oaza zelenja«, na njej so postavljeni lonci z rastlinami, po fasadah se vzpenja bršljan, bele klopi, popisane s citati, pa vabijo k posedanju. Stanovalci se pogosto družijo na ulici, enkrat letno pripravijo prireditev Dan križevniškega soseda. Za preporod ulice, ki je bila še desetletje nazaj neopazna, imata največ zaslug Robert Waltl in Ivica Buljan oziroma Mini teater, ki se je tja preselil. Križevniška je tako sedaj ena najbolj prijaznih in gostoljubnih ljubljanskih ulic, mnogi pa menijo, da je tudi najlepša.

TrubarjevaTrubarjeva ulica v Ljubljani

Trubarjeva ulica pritegne s svojo živahnostjo in barvitostjo, pa tudi z občutkom skupnosti, ki so ga ustvarili tisti, ki delujejo na njej. Povezali so se v Trubarjevo na dlani in se skupaj promovirajo. Ulica je nekje med starinskim in sodobnim, kar nekaj je ozkih stranskih uličic in trgov, kar deluje skorajda srednjeveško, vse polno pa je tudi grafitov in drugih sodobnih umetnin. Je ena daljših ulic, razdeljena je na več odsekov, ki imajo vsak svoj značaj. Tu najdemo lokale z mednarodno kulinariko, frizerske salone, različne trgovine, antikvariate, obrtnike, umetniško akademijo, nekoč je bila tu tudi avtonomna cona Rog. To je eklektična, multikulturna ulica, na kateri nikoli ni dolgčas.

MetelkovaMetelkova ulica v Ljubljani

Adut Metelkove je njena vsebina – je središče ljubljanske alternativne kulture. Tu deluje Avtonomni kulturni center Metelkova mesto, eden največjih in najbolj uspešnih skvotov v Evropi, kar dela to ulico tudi mednarodno prepoznavno. Umetniško preurejene nekdanje vojaške barake, okrašene z grafiti, mozaiki in skulpturami, gostijo mnoge kulturne dogodke in koncerte. K temu lahko dodamo, da ta ulica gosti tudi Hostel Celico, ki deluje v prostorih nekdanjega zapora, muzejsko četrt, zdravstveni dom z ambulanto in še kaj. Skratka, zelo pestra in zanimiva ulica, ki jo turisti zelo radi fotografirajo in njeno podobo preko družbenih omrežij pošiljajo v svet.

ČopovaČopova ulica v Ljubljani

Čopova je mestni epicenter, prestižna lokacija, široka, lepa in urejena. Najlepši na njej je razgled z vrha na Prešernov trg in stolnico, seveda pa je očarljiv tudi sprehod po njej, med starimi secesijskimi zgradbami, lokali, trgovinami in drugo ponudbo za turiste in domačine. To je osrednja promenada, po njej se vedno valijo trume ljudi (razen zgodaj zjutraj, ko je nastala naša fotografija), ki sprehod nadaljujejo bodisi po Cankarjevi do Tivolija bodisi do Tromostovja in dalje po stari Ljubljani … Če hočeš biti viden ali videti v Ljubljani, moraš na Čopovo.

MiklošičevaMiklošičeva ulica v Ljubljani

Miklošičevo cesto skupaj z Miklošičevim parkom poredko omenjajo med najlepšimi ljubljanskimi ulicami, čeprav ima več zanimivih starih zgradb kot katerakoli druga. Je središče ljubljanske secesije, tu so Zadružna gospodarska banka, Ljudska posojilnica, Krisperjeva hiša, Regallijeva hiša, Grand hotel Union itd. Najdemo pa tudi veliko znamenitih zgrad, ki so narejene v drugih slogih – Šubičev stanovanjski blok, Delavska zbornica – Slovenska kinoteka, Zavod za zdravstveno zavarovanje, Palača zavarovalnice Triglav itd. Ulica je prava paša za oko in bi morala biti obvezni del vsakega obiska Ljubljane.

KljučavničarskaKljučavničarska ulica v Ljubljani

Ključavničarska ulica je edina v Ljubljani, ki je spremenjena v umetniško delo. Gre za projekt kiparja Jakova Brdarja z naslovom Obrazi. Po drobni, temni srednjeveški ulici, ki je tlakovana z granitnimi kockami, je kanalet, po katerem je raztresenih 700 ekspresivnih obrazov. Na zgornjem koncu ulice stoji zanimiv pitnik, pri katerem si lahko privoščite sveže ljubljanske vode. Kot je povedal Brdar, je njegovo umetnino inspiriralo delo Reinerja Marie Rilkeja.

PrešernovaPrešernova ulica v Ljubljani

Prešernova cesta je ena najbolj elitnih ulic v mestu. Ni sicer peš cona, kot so nekatere druge tu omenjene ulice, je pa z drevoredom in dovolj širokimi pločniki vseeno sprehajalcem prijazna. Ob njej stojijo stare vile, v katerih so se naselila veleposlaništva in konzulati, Predsedniška palača, Cankarjev dom z velikim kipom Borisa Kidriča, Ekonomska šola, stavba Mladike, najbolj očarljiv pa je tisti konec ulice, kjer stojita Moderna in Narodna galerija ter Pravoslavna cerkev ter kjer se začenja Tivoli. Ulica je sprehod skozi zgodovino, od secesije do modernizma.

Eipprova

Eipprova ulica v Ljubljani

Eipprova ulica v Trnovem se razteza ob Plečnikovem obrežju Gradaščice, prijetna pa je predvsem zato, ker je ob njej veliko lokalov, ki vabijo k posedanju, pa še veliko bolj mirno je kot v strogem centru mesta. Med njimi je bil tudi pestro poslikan jazzovski klub Sax Pub, ki so za sicer zaprli, a bo menda kmalu ponovno zaživel.

Aljaževa

Aljaževa ulica v Ljubljani

Aljaževa je ena od dolgih in povsem običajnih stanovanjskih ulic v Šiški, njena posebnost pa je, da spomladi postane najbolj cvetoča ulica v mestu. Ob njej so namreč nasadili japonske češnje.

Avtor fotografij: Denis Simčič

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.