10 stvari, ki jih v Ljubljani pogrešamo

Ljubljana, dragon, zmaj
Fotografija: Shutterstock

Pred časom smo ljudi v skupini Ljubljana na Facebooku povprašali, kaj v Ljubljani pogrešajo. Vsulo se je res veliko odgovorov, za objavo na blogu smo jih izbrali deset. Če si želite ogledati celotno objavo s komentarji, sledite tej povezavi.

Živahnejše nočno življenje

zabava ljubljana
Fotografija: Shutterstock

Ljubljana ni veliko mesto in njeno nočno življenje ni zelo raznoliko in živahno. Nekaj zanimivih lokalov je v centru (Shooters, Cirkus, Parliament, Zorica, K4, Captain’s Cabin …), a očitno si mladina želi več zabave. Želijo si, da bi Ljubljana dobila »eno normalno centralno diskoteko« in nočno življenje oziroma več lokacij za druženje mladih.

Cenovno dostopna stanovanja

Ljubljana, Fužine, stanovanja
Fotografija: Denis Simčič

Cene stanovanj v Ljubljani so visoke, trenutno od 2500 do 5000 evrov za kvadratni meter. Prebivalec Slovenije s povprečno plačo si stanovanja v prestolnici ne more privoščiti. Življenje v prestolnici je tako za marsikoga življenje v raznih »luknjah« za oderuško najemnino ali pa življenje s kreditom, ki ne bo odplačan do konca življenja. Premisliti bi morali torej stanovanjsko politiko in začeti graditi več stanovanj, dostopnih ljudem s povprečnimi dohodki.

Urejene javne površine izven strogega centra

Ljubljana, center mesta
Fotografija: Denis Simčič

Center mesta je skrbno urejen, soseske okoli centra pa ne. Nekatere so tudi že nekoliko starejše in nujno potrebne obnove, predvsem bi bilo potrebno urediti pločnike, zelenice in druge javne površine, opozarjajo člani naše skupine na Facebooku.

Več spoštovanja do starih dreves

Kostanj pred Dramo Ljubljana
Kostanj pred ljubljansko Dramo, ki ga več ni. Fotografija: Mihael Grmek/Wikipedija

Ljubljančani so zelo navezani na svoja drevesa, posebej starejša, in se čustveno odzovejo na poseke. Nedavno so ljudje protestirali zaradi poseka dreves na Rožniku in pred kratkim zaradi poseka drevesa pred Dramo. Prebivalci mesta so prepričani, da dajejo drevesa mestu identiteto, da ga čistijo in ščitijo. Zaradi dreves je Ljubljana zelena prestolnica Evrope.

Sodobnemu času prilagojen mestni potniški promet

Ljubljana, LPP, avtobus
Fotografija: Denis Simčič

Ljubljana je sicer dovolj majhna, da lahko iz enega konca na drugega pridemo peš ali s kolesom, a kljub temu velikokrat brez mestnega potniškega prometa ne gre. Ta pa ni vedno časovno najbolj zanesljiv, veliko je prestopanja, avtobusi so včasih nagneteni, povezave ne najbolj smiselne. Tako pravi eden od članov naše Facebook skupine in seveda se moramo strinjati z njim.

Urejen Plečnikov stadion

Plečnikov stadion, Ljubljana
Fotografija: Shutterstock

Zadnja nogometna tekma na Plečnikovem stadionu je bila leta 2004 in od takrat ga prerašča trava in žalostno propada, saj ne pride do dogovora, kakšna naj bosta njegov izgled in vloga. Naš sledilec pravi, da pogreša »urejen Plečnikov štadion, tak, kot ga je sprojektiral Plečnik, brez nakupovalnega centra in drugega kiča. Podoben Križankam, poleti za razne prireditve, koncerte in kakšno manjše športno tekmovanje.«

Dovolj parkirnih mest med bloki

Ljubljana, parkirišča
Fotografija: Shutterstock

Večina ljubljanskih sosesk je nastala v časih, ko so imeli ljudje manj avtomobilov, kot jih imamo danes. Parkirišča, ki so jih zasnovali med bloki, ne zadostujejo potrebam, zato se med prebivalci sosednjih blokov včasih vname prava vojna za parkirišča. Gre za problem, ki ga bo težko urediti, vsekakor pa je treba vsaj poskusiti.

Več domače gostinske ponudbe

Klobasarna Ljubljana
Fotografija: Valentina Plahuta Simčič

Ljubljana postaja prava kulinarična prestolnica z bogato ponudbo hrane. Center mesta je posut z gostilnicami, vinotekami, bistroji, prostori za brunche, paninotekami itd. Vendar pa nekateri pravijo, da je ponudba preveč hipsterska, pogrešajo več domače hrane, recimo jedi na žlico.

Bonton za kolesarje

Ljubljana, kolesa
Fotografija: Denis Simčič

Ljubljana je kolesarjem prijazno mesto, imamo okoli 230 kilometrov kolesarskih stez. Vendar pa se nekateri kolesarji neprimerno obnašajo, opozarjajo naši sledilci – recimo vozijo po levih stezah. Pa tudi med vožnjo telefonirajo, ne upoštevajo prometne signalizacije, vozijo po pločnikih, vinjeni itd. Naj začnejo policisti kaznovati …

Več varovanih stanovanj za starejše

Ljubljana, old couple
Fotografija: Shutterstock

Nekateri menijo, da potrebujemo v Ljubljani več varovanih oziroma oskrbovanih stanovanj za starejše ljudi, in sicer takih, ki bi jih ljudje lahko najemali za neprofitno najemnino.

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.