Kava v Ljubljani

Cafe Čokl, Ljubljana, kava

V Ljubljani kavo pijemo počasi, srkamo jo v majhnih požirkih, da čim dlje traja. Pijemo jo večinoma v ličnih skodelicah, najpogosteje sede za mizo, v družbi, pogosto zunaj, na terasah lokalov. Je nekaj počasnega, družabnega, prijetnega, ležernega in dišečega. Najbolj je pomembno, da jo pijemo v pravi družbi in na pravi lokaciji. »Gremo na kavo« je frazem, ki pomeni, da gremo na klepet, na druženje.

Kava, ki jo pijemo, res veliko pove o nas. Naše kavne navade so koncentrat naše zgodovine, kulture, geografije. Najprej smo pili kavo pod dunajskim vplivom, družabni kavopivski prostor so bile kavarne. V Ljubljani je še vedno nekaj tovrstnih kavarn v starem slogu, denimo Union, Slamič … Potem so prišli še drugi vplivi soseščine: z Balkana je prišla močna turška kava, skuhana v džezvi, ki jo Slovenci še vedno radi kuhamo doma. V socialističnih časih smo pili precej uniformno kavo z mlekom ali smetano. Že nekaj časa se trudimo biti podobni Italijanom, priljubljeni so postali capuccino, espresso, macchiato itd. In potem je v zadnjem desetletju prišel k nam ves svet. Pojavili so se lokali, ki ponujajo posebno kavo (speciality coffee), fair trade kavo, ekološko kavo, kavo s poreklom, organsko kavo, kavo z zgodbo itd. Kava v Ljubljani je vedno bolj sofisticirana, mednarodna, eksotična, globalna in raznolika. Nima več samo grenkega okusa, temveč tudi sadnega, oreškastega, cvetličnega itd. Ljubljana je več kot očitno sredi tretjega kavnega vala, obenem pa živijo tudi vse ostale kavne tradicije.

V Ljubljani imamo nekaj značilnih vrst lokalov, v katerih se pije kavo. Zraven trgovin s hrano, še posebej Mercatorjev, so bifeji s socialističnim pridihom, v katerih kava sicer ne izstopa po kakovosti, zato pa je v njih pogosto zanimiva lokalna atmosfera. Če hočete biti blizu umetnosti in umetnikov, potem so pravi kraj za vas kavarne, ki se nahajajo v galerijah in muzejih ter drugih kulturnih ustanovah (Cukrarna, Drama Kavarna, Kavarna Stow, Kavarna SEM itd.) Če si želite piti kavo v starem dunajskem slogu, priporočamo secesijski Union ali denimo Kavarno Slamič. Če hočete, da vam postrežejo s turško kavo, morate obiskati katero od restavracij z balkansko hrano. Če hočete piti res dobro posebno kavo, pa predlagamo, da obiščete katerega od lokalov v centru mesta.

Ob kavi je v Ljubljani dovoljeno jesti torte, rogljičke, piškote in druge vrste sladkarij. Dovoljeno je jesti tudi sendviče in slane prigrizke, čeprav to ni ravno v navadi. Dovoljeno jo je piti ob vseh urah, čeprav jo verjetno največ popijemo zjutraj in dopoldne. Dovoljeno jo je sladkati po želji, s sladkorjem ali kakim drugim sladilom, in dovoljeno jo je mešati tudi z rastlinskim mlekom.

In sedaj kratko poročilo z našega potepanja po ljubljanskih lokalih. Izbrali smo deset lokalov, v katerih ponujajo dobro kavo ali zanimiv kavopivski ambient.

Kavarna Stow

Kavarna Stow, Ljubljana, kava

V Kavarni Stow v Mestnem muzeju imajo zelo dobro ponudbo posebne kave z različnih koncev sveta, ponujajo tudi zelo redke vrste kave, kavna zrna sami pražijo in sproti meljejo, zato je kavno doživetje tu popolno, sploh ker lahko obiskovalec v Turjaški palači, kjer se nahaja kavarna, doživi tudi zanimiv ambient, v katerem se prepletajo različne plasti ljubljanske zgodovine.

Cafe Čokl

Cafe Čokl, Ljubljana, kava

Čokl se nahaja na frekventni lokaciji pri Lutkovnem gledališču in v bližini vzpenjače na Ljubljanski grad. Ponudba kave je raznovrstna in odlična, kavna zrna sami pražijo, kavne napitke pripravljajo na različne načine, prepriča pa tudi njihova privrženost pravični trgovini.

Tri Marije

Tri Marije, tržnica, Ljubljana, kava

To je eden najbolj simpatičnih kavnih prostorov v mestu. Prikolica se nahaja na mestni tržnici, ponuja pa espresso napitke pražarne Stow. Dobra lokacija, dobra kava, zanimiv ambient. Kar kliče po tem, da zraven poješ še kak rogljič in si privoščiš zajtrk na tržnici.

R&B Café 

R&B caffe, kava, Ljubljana

 

Je ena najboljših kraft kavarn, ima izbiro posebne kave, nahaja pa se na Slovenski cesti. Ponujajo tudi zanimive, doma pripravljene veganske in neveganske prigrizke, zato je idealen prostor za zajtrk ali brunch.

TOZD

TOZD, kava, Ljubljana

 

Lokal TOZD na Cankarjevi ulici, ki z imenom in oblikovanjem interierja igra na karto nostalgije po socializmu, je eden od bolj zanimivih kavopivskih prostorov v Ljubljani s hipsterskim pridihom. Kava, ki jo servirajo v retro skodelicah, je pridobljena na družbeno odgovoren način, velja pa poskusiti predvsem njihov hladno stisnjeni Ruster.

Cafetino

Caffetino, kava Ljubljana

Cafetino se nahaja na Starem trgu, lokal pa mimogrede lahko zgrešite, saj zunaj ni nobenih oznak. Notranjost ponuja prijetno, sproščeno atmosfero in odlično posebno kavo z različnih koncev sveta, pa tudi prigrizke.

Kavarna Moderna

Kavarna Moderna, kava, Ljubljana

Še ena kavarna v zanimivem ambientu, sredi umetnosti, je Kavarna Moderna v izteku Cankarjeve ulice proti Tivoliju. Ima prijetno atmosfero v minimalističnem, modernem prostoru ,ponudba kave, tudi posebne, pa je dobra. Kavo lahko pijete tudi na ploščadi pred galerijo, natakarji pa sprejemajo naročila skozi okno.

Mala pražarna

Mala pražarna, kava, Ljubljana

Mala Pražarna je prijazen in barvit lokal na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Ponuja pester nabor posebnih kav z različnih koncev sveta, kavo pa lahko pijete v skodelicah iz plute. Imajo tudi svojo pražarno, kot pove že ime.

Črno zrno

Črno zrno, kava, Ljubljana

Črno zrno je lokal na Gornjem trgu, tako majhen, da je komaj dovolj prostora za nekaj gostov, a ambient je šik, posebna kava pa ena najboljših v mestu. Po izvoru je iz Kolumbije. Nekdo je zapisal, da vse skupaj izgleda kot kavno svetišče, in mislim, da je s tem zadel bistvo lokala Črno zrno.

Kavarna Union

Kavarna Union, Ljubljana, Slovenija

V Kavarno Union na Miklošičevi pojdite, če hočete doživeti duh ljubljanskega meščanstva. Lep secesijski prostor, kavne skodelice na pladnjih, sladkor v kockah, avstro-ogrske sladice, kot sta jabolčni štrudelj in sacher torta, časopisi, ki jih lahko zraven prebirate … Kavarna v dunajskem slogu ponuja atmosfero starega sveta, ki jo drugje v Ljubljani ne boste našli.

 

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.