Napisi

Napisi na Ljubljanskih stavbah

Mesta so polna simbolov, znakov, napisov in drugih vizualnih sporočil. So pomemben del komunikacije v javnem prostoru, urban jezik, ki ga včasih razumejo le lokalci, včasih pa ga razume vsak. Ker se z njimi srečujemo leta in leta, se nam zdijo samoumevni in jih sploh ne opazimo več, prešli so v našo podzavest.

Napisi na Ljubljanskih stavbah

Denisov pogled skozi lečo fotoaparata razkriva zanimivo estetiko ljubljanskih napisov. Večinoma niso veliki, kričeči, bleščeči, svetleči in s tem moteči, kot v kakem velemestu, temveč osvajajo diskretno, z dizajnom, včasih tudi s konceptom. Kot stavbe, na katerih stojijo, so pomnik dobe, v kateri so nastali, izraz idej, ki so prevladovale v obdobju socializma.

Napisi na Ljubljanskih stavbahSkupno jim je to, da spravljajo k življenju stavbe, na kateri stojijo. V nekaterih dejavnosti, ki jih oglašujejo napisi, ni več, zato so napisi točka nostalgije, spomina, vračanja, mentalni zemljevid preteklosti.

Napisi na Ljubljanskih stavbah

Izbrani smo nekaj javnih napisov, ki so sčasoma postali takorekoč ikonični in jih najbrž pozna vsak Ljubljančan.

Napisi na Ljubljanskih stavbah

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.